“We zijn een soort ‘big brother’ als procesoperators bij Trias Westland”.

“We zijn een soort ‘big brother’ als procesoperators bij Trias Westland”. 

Met drie man sterk zijn zij de ogen en oren op de aardwarmtelocatie Trias Westland. De procesoperators bij Trias Westland zijn de mensen achter het systeem. Maak kennis met Dario, Herman, en Humphry. 

procesoperators.jpg

De mannen bedienen de installatie, regelen, sturen en controleren het productieproces. Door de continue bedrijfsvoering optimaal in te regelen is de warmtelevering voor de deelnemende glastuinbouwbedrijven geborgd. Eerstelijnsstoringen en onderhoud worden door de technische operators gesignaleerd en verholpen. “We houden de systemen goed in de gaten, willen de aardwarmtebron optimaal benutten met als uitgangspunt continuïteit in warmtelevering, aldus Dario. 

Contact met deelnemers
“We hebben persoonlijk contact met de telers, de lijnen zijn kort. We onderzoeken afwijkingen en optimalisatiemogelijkheden.” Een optimalisatieslag, die simpel effectief blijkt is de toepassing van glasvezelinternet bij alle deelnemers. Door deze verbeteringen samen met de deelnemers op te pakken maken we stappen. De warmtewisselaars vallen ook onder het beheer van het team. Via het Handelsplatform wordt de overcapaciteit te koop gezet en verkocht. “We zijn een soort big brother: houden alles wat betreft de levering en handel in de gaten en gaan op onderzoek uit wanneer er signalen afgaan", aldus Dario. "Maar bovenal hebben we onderling en goede band”, vult Herman aan. 

Uitbreiding systeem
“Met de uitbreiding van het systeem, de extra warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) en de inbedrijfname van de tweede aardwarmtebron op de locatie wordt het proces groter en ingewikkelder, maar ook leuker. De werkzaamheden op de locatie maken ons werk ook afwisselend. Werkvergunningen uitgeven, veiligstellen en inblokken van installatieonderdelen zijn essentieel voor veilig werken op onze mijnbouwlocatie”, aldus Dario. “Voorbereiden van de stop, de coördinatie van de activiteiten en samen met het hele constructieteam ervoor zorgen dat de planning wordt gehaald hoort bij ons werk. Daarnaast sluiten we de komende maanden nieuwe deelnemers aan op het warmtenet. We brengen de theorie dagelijks naar de praktijk en zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de installatie, het warmtenet en de warmtewisselaars bij de deelnemers”, concludeert Herman.