Lekkage OCAP-leiding bij graafwerkzaamheden warmtenet

Dinsdag 25 september is bij graafwerkzaamheden van Trias Westland aan de Zwethlaan lekkage ontstaan aan de OCAP-leiding (CO2). I.v.m. veiligheid werd de directe omgeving afgesloten. Vannacht is de lekkage gerepareerd en de levering van CO2 aan de kassen hervat.

De lekkage ontstond rond 14.00 uur op de Zwethlaan tussen de N222 en de Broekpolderlaan. De brandweer, adviseur gevaarlijke stoffen en veiligheidsdeskundige van Trias Westland waren snel ter plaatse. Omdat de CO2 onder hoge druk vrijkwam, werd de directe omgeving tijdelijk afgesloten voor passanten, omwonenden en medewerkers van nabijgelegen bedrijven. Vannacht is de lekkage gerepareerd en kon het transport van CO2 aan de kassen worden hervat.

Groen groeigas
CO2 (kooldioxide) is een niet-giftig, niet-brandbaar en niet-explosief gas dat vrij in de lucht voorkomt. Te hoge CO2-waardes in de lucht kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. CO2 komt vrij bij verbranding. De OCAP-leiding transporteert CO2 van industriële bedrijven in de Rotterdamse haven naar o.a. de Westlandse kassen, waar het gas wordt gebruikt om planten beter en sneller te laten groeien.