“Zelfs de hommels gedijen goed bij het gebruik van aardwarmte"

“Zelfs de hommels gedijen goed bij het gebruik van aardwarmte”.

Kees Stijger, glastuinbouwondernemer en aangesloten op aardwarmte van Trias Westland. 

IMG_0347v2.jpg

“Zelfs de hommels gedijen goed bij het gebruik van aardwarmte”. In de 2,5 hectare kassen vol  gele, oranje en rode tomaten vliegen deze beestjes dagelijks rond als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Sinds een half jaar worden de kassen verwarmd met aardwarmte van Trias Westland. Kees heeft een aansluiting met een capaciteit van 0,5 MW. Hij houdt dagelijks bij hoe de energievoorziening verloopt en hoe hoog zijn retourtemperatuur is. Voor het uitstekend benutten van de bron is het belangrijk dat de retourtemperatuur zo laag mogelijk is. Daarom heeft Kees al een aantal optimalisaties in de energiehuishouding van zijn kassen doorgevoerd.bee-153326_1280.png

Kees heeft voordat hij werd aangesloten op de aardwarmtebron het verdeelstuk in de installatie aangepast om zoveel mogelijk van de aardwarmte terug te koelen in de kassen. “Daarbij is het heel belangrijk dat de aardwarmte op de juiste manier bij ons als telers binnenkomt. Want hoe hoger de temperatuur, hoe beter de uitkoeling.”

Door de aanleg van de verbindingsleiding tussen de kassen van Kees Stijger en de buren Greenco is sinds kort ook de warmtevoorziening van dit bedrijf verduurzaamd. “Door deze extra benutting van de warmte wordt de retourtemperatuur weer iets lager. Dit is nu nog even uittesten en afstemmen, maar heeft op termijn effect”, aldus Kees.

“Ook schermen wij in de nacht, overdag pieken we met de warmte vanwege de groeiperiode van onze tomaten. Schermen is energiebesparing door middel van stilstaande lucht en stilstaande lucht isoleert. En dan nog iets vrij eenvoudigs: we hebben vier verdeelpompen in de kas en bij de juiste temperatuur schakelt de pomp automatisch uit. Dit is zo ingesteld vanwege de energiebesparing. Als je dit aanpast en continu de warmte blijft rondpompen creëer je ook weer extra afkoeling.”

Al deze optimalisaties hebben ertoe geleid dat de retourtemperatuur die Kees terug levert aan Trias gemiddeld 28 ˚C graden is. “De optimalisaties en het verbruik heeft zeker weten mijn interesse." Of hij een expert is? "De computer werkt met mij mee. Wij weten wel wat die plant nodig heeft en daar kijken we naar. Wij doen geen concessies aan onze teelt. De plant is bij ons het belangrijkste.”