Welldesign in samenwerking uitgedacht

Welldesign in samenwerking uitgedacht
 

"Mensen maken het verschil, dat is altijd zo. En dit geldt ook voor de boring naar aardwarmte bij Trias Westland. Bij een obstakel ga je samen op zoek naar oplossingen. Zo hebben we dat ook gedaan toen de boorkop vast kwam te zitten op 1800 meter. We hebben een nieuw plan gemaakt, zijn verder gegaan en inmiddels is de laatste 700 meter voorspoedig geboord”, aldus Gerrit Schurink, boormanager Trias Westland.


“Op basis van de nodige praktijkervaring en kennis van het team bekijk je tijdens een boring continu naar mogelijkheden. Iedereen is heel betrokken, we blijven leren en continu verbeteren. De geleerde lessen delen wij ook actief met anderen om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van de geothermiesector. Zodoende hebben we ook samen met Bertjan Koers, Axel Sandén en Floris Veeger voor Trias Westland en het aardwarmteproject Voorne een nieuw welldesign uitgedacht dat we gaandeweg steeds verder verbeteren. Alle services hebben we samen geselecteerd. Door een goede samenwerking hebben we in korte tijd enorm veel geleerd over het optimaliseren van het design van de putten en hoe we op een efficiënte manier kunnen boren. Er is een compleet nieuw concept bedacht voor de geothermie. Aan de hand van de ervaringen bij Voorne is ons concept aangepast om nog verder te verbeteren. Daarbij is dit ook de eerste keer in Nederland dat we met oliebased mud een aardwarmteboring doen. Een goede boorspoeling keuze is enorm belangrijk, aldus Gerrit."
 

Focus op details
"Belangrijkste is dat er een enorm verschil zit in aanpak tussen een injectieput en een productieput. De injectieput is veel gevoeliger, die moet met veel meer zorg gecompleteerd worden dan de injectieput. Want als in een injectieput maar iets van vervuiling blijft zitten, verstopt die het reservoir en raak je het water niet meer kwijt. Dat wil je voorkomen".

"Alles draait om de details, die bepalen het succes. We huren bijvoorbeeld speciaal mensen in voor het bevestigen van de ring tussen de GRE-buis. Deze man plaatst alleen maar die ringetjes tussen de GRE-buizen. Juist omdat dit onderdeel zo cruciaal is voor de komende 30 jaar. Daar moet je je in onderscheiden. Als je mensen begrijpen dat het om de kleine dingen gaat kom je verder. Tot in detail ben je op deze wijze met in totaal 30 subcontractors bezig voor het realiseren van de putten, zo concludeert Gerrit.” 
 

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Op de afbeeldingen: casing monteren op de boorvloer. Fotografie: Carel Kramer.