Trias Westland half jaar in bedrijf

Trias Westland half jaar in bedrijf

De aardwarmtebron Trias Westland is zo’n half jaar in bedrijf. Genoeg reden om op te halen hoe het gaat: hoe verloopt de exploitatie, de levering van warmte en het contact met de deelnemers? Nico Tielens neemt ons mee!

IMG-20200116-WA0000.jpg

"De aardwarmtebron draait prima, heeft een extreem hoge uptime vanaf het moment dat we in bedrijf zijn gegaan. Er zijn vrijwel geen storingen en de installatie heeft heel goed gedraaid.” Nico Tielens is exploitatiemanager bij Trias Westland. Hij is trots op wat er is bereikt. Het team is gedreven en effectief in het laten draaien van ons eerste project in exploitatie. De installatie draait zoals het hoort. Er is een restrictie vanwege de afspraken uit het winningsplan en dat is 355 kuub per uur aan productie injectie. De installatie kan 430 kuub per uur aan. Binnenkort gaan we aan de slag om op een zo kort mogelijke termijn te kunnen opschalen.

“De verduurzaming is niet een kwestie van appeltje eitje: je boort een doublet en je sluit aan. Daar zit heel wat werk achter om de transitie aan de vraagkant bij de deelnemers te maken. Iedereen is enthousiast bezig om dat voor elkaar te krijgen. Het is helemaal mooi dat er straks een tweede doublet komt en we de aanpak verder kunnen uitrollen. De ervaring die we nu opdoen met de eerste 26 deelnemers kunnen we goed inzetten voor het vervolg. Hoe meer deelnemers aangesloten hoe beter de verhandeling van warmte kan plaatsvinden.

"Er zit best veel werk in het afstemmen met iedereen en het goed laten invoeden van deze duurzame bron binnen de systemen van de deelnemers. Er is goed contact met de deelnemers en ons als bron. Zo hebben we de diverse afleverstations goed kunnen inregelen. Doel is de verschillende bronnen zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten zodat we een zo gunstig mogelijke constante retourtemperatuur kunnen bewerkstelligen. Een lage retour temperatuur is belangrijk voor het zo optimaal mogelijk benutten van de bron. Onze focus gaat nu uit naar de inzet van het handelsplatform en optimalisaties aan de afleverkant. Daarnaast zijn de eerste civiele voorbereidingswerkzaamheden voor het tweede doublet gestart, dit zijn onder andere heiwerkzaamheden en het maken van funderingen."

121119MDF06.jpg