Ondertekening Green Deal

Vrijdag 5 september werd in Tomato World in Honselersdijk een Green Deal ondertekend door vertegenwoordigers van het Ministerie van Economische Zaken, wethouder Theo Duijvestijn van de gemeente Westland en het consortium FloraHolland, HVC en Westland Infra. De Green Deal is bedoeld voor een proefboring naar de Trias-laag op 4 kilometer diepte.

Met de Green Deal wordt een grote stap gezet naar realisatie van een proefboring door het consortium. Met ondertekening van de Green Deal geeft het ministerie aan voor een bedrag van € 3,6 miljoen garant te staan voor de proefboring. De proefboring zal in het vierde kwartaal van 2015 plaatsvinden in de omgeving van de bloemenveiling in Honselersdijk. De boring is uniek: in Nederland is niet eerder zo diep geboord naar aardwarmte.

Trias
Studies hebben uitgewezen dat het Trias-reservoir in potentie in ca. 80 % van de Westlandse warmtevraag kan voorzien. Een proefboring dient aan te tonen dat de beoogde warmte ook daadwerkelijk aanwezig is en economisch winbaar. Wanneer de proefboring succesvol is, kan een groot aardwarmteproject gerealiseerd worden in het centrum van het Westland.

De toepassing van aardwarmte in de Westlandse glastuinbouw is noodzakelijk voor de energievoorziening en verdere verduurzaming. De sector heeft zich via het Energieakkoord gebonden aan verduurzaming van de energievoorziening. Ook de markt vraagt steeds vaker om duurzaam geteelde producten. Trias-warmte is daarom van groot belang voor de toekomst van de Greenport.