"Leer van de lessen die wij leren en gebruik het bij de volgende".

20200316_184845_aangepast.jpg

"Leer van de lessen die wij leren en gebruik het bij de volgende".

Peter Olsthoorn (directeur) en Leo van Uffelen (teeltmanager) bij Perfect Plants over de aansluiting op aardwarmte van Trias Westland.

“Voor het eerst leveren we vandaag op 30 graden retourtemperatuur terug. Het heeft ons best wat tijd gekost om daar te komen. Het afgelopen half jaar zochten we naar een balans, waar ligt het optimum in de energiehuishouding? We hebben nu aanpassingen gedaan om de flow te verhogen, het verwarmingsnet vergroot en dat resulteert nu in rendement. Na een jaar weet je echt hoe het functioneert, dan heb je aanpassingen gedaan en dan leer je ermee werken en dan leer je het efficiënt te gebruiken. Juist deze geleerde lessen kan Trias gebruiken bij de tweede bron”, aldus Peter van Olsthoorn (directeur Perfect Plants). 
 

Peter is als deelnemer positief kritisch over het Trias. “Wij zitten in de sierteeltsector, daarbij is de sierwaarde van het product allesbepalend. Dit is anders dan wanneer je productiegericht moet telen, je kunt dan jagen en duwen.” Perfect Plants heeft een breed assortiment: grotendeels vleesetende planten en de Spathiphyllum (Lepelplant): het enige groene gewas dat een bloem maakt. Deze plant komt van oorsprong uit het Amazonegebied en is hierdoor gewend aan een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. “Op een juiste manier schermen, omgaan met licht en luchtvochtigheid creëren is doorslaggevend. Het is dan ook een behoorlijk technisch traject geweest: je gaat echt anders telen. Je brengt energie in de kas en we zijn met energie besparing groot gebracht. Zo ging dat ging vroeger: licht uit, deur dicht. Schermen en energiebesparend werken. Dat is ons met de paplepel ingegooid en nu moeten we precies andersom gaan denken. Juist daardoor kun je als kweker een hogere opbrengst en een betere groei realiseren. Het is handig dit meer mee te nemen in het vervolg, uitleg te geven over de lage retourtemperatuur en eerder te onderzoeken of bedrijven, zoals onze buren, op retourtemperatuur kunnen worden aangesloten,” aldus Peter.    

EFFECTS.jpg

Meer scheuten en wortels
“We zijn helemaal blij met de Trias. We zijn bereid om er meer warmte in te stoppen waardoor het scherm meer open kan, waardoor we een harder gewas krijgen met meer scheuten. Ik krijg daardoor een beter product." Leo vertelt verder: "normaal gesproken heb je een x-aantal warmte beschikbaar en dat gebruik je vanuit de warmtekrachtkoppeling in verbinding met de ketel. Dat gebruik probeer je toch altijd een beetje te beperken zodat energierekening niet teveel omhoog gaat. Met Trias heb je gewoon een vast gegeven wat binnenkomt. Dat is er gewoon en kan je direct gebruiken. We hebben ons wel aan moeten passen aan het systeem, je moet met geo-energie leren omgaan. We zijn tevreden: qua planten hebben we een superkwaliteit. Er staan momenteel veel scheuten en een zware plant met veel wortels. Meer dan normaal vanwege het feit dat je anders teveel schermt en dat doen we nou minder. Je maakt echt een ander gewas", aldus Leo van Uffelen als teeltmanager. "Maar waarom zoeken we de planten dan nog stuk voor stuk uit? Kan dat niet per treetje? Dat is traditie en dat moeten we nog doorbreken dat is de echte winst", concludeert Peter.