“Het is als een ‘mecanodoos’, we wachten eerst totdat al het materiaal binnen is.”

“Het is als een ‘mecanodoos’, we wachten eerst totdat al het materiaal binnen is.”

 

olaf2.PNG

De putten van de tweede aardwarmtebron zijn geboord, de well test is uitgevoerd. Op basis van dit resultaat kunnen we voortvarend aan de slag met het vervolg van de werkzaamheden voor de realisatie en aansluiting van het tweede doublet. Genoeg reden om Olaf Bresser (projectmanager Trias Westland) te vragen wat er gaat gebeuren tijdens de bouw van de bovengrondse installaties.

 

“Nu de putten zijn geboord en de well test positief is, kunnen we de bovengrondse installaties gaan opbouwen. De engineering is uitgedacht en het benodigde materiaal voor de bovengrondse installaties wordt besteld. Allereerst de longlead items zoals injectiepomp en de ontgasser aangezien deze een lange levertijd hebben. In totaal worden er wel honderden onderdelen besteld, van leidingen tot aan pompen, warmtewisselaars, bekabeling en meetinstrumenten."

“De opbouw van de bovengrondse installaties voor het tweede doublet willen we zo efficiënt mogelijk inplannen. Onze aanpak kun je vergelijken met een ‘mecanodoos’, we wachten eerst tot het materiaal binnen is en de doos vol. Daarna bouwen we alles in één keer op. We plaatsen de procesapparatuur, het verbindend leidingwerk inclusief instrumentatie. Vervolgens brengen we de bekabeling aan, installeren de software aanpassingen en tot slot start de testfase. Op deze manier proberen we de tijdelijke onderbreking van de warmtelevering aan de reeds aangesloten glastuinbouwondernemers zoveel mogelijk te beperken." 

“Voordeel bij Trias Westland: in het ontwerp van het pompgebouw van de eerste bron is al rekening gehouden met een mogelijk tweede doublet. Er is dus extra ruimte in het pompgebouw. Ook zijn er bijvoorbeeld al extra aftakkingen bij de warmtewisselaars en ruimte voor de extra filters. Toch wordt het ook wel passen en meten, bijvoorbeeld bij het plaatsen van de nieuwe ontgassertank. Maar wanneer alle werkzaamheden zijn afgerond en de installatie is getest kunnen we ook deze tweede aardwarmtebron in gebruik nemen”, aldus Olaf. 


Afbeelding: pomgebouw Trias Westland.