Aardwarmte is iets magisch en het is aanwezig in de aarde, diep in de grond.

Aardwarmte is iets magisch én het is aanwezig in de aarde, diep in de grond.

De scheut groeit loodrecht uit het kiemplantje, in lengterichting omhoog. Het duurt een jaar voordat een stekje een bloeiende plant is. Het groeiproces van de Orchidee kost dan ook behoorlijk wat energie. De Phalaenopsis worden met uiterste zorg en verschillende temperatuurregimes gekweekt, zo vertelt Dick van Geest (Van de Geestpotplanten). Het familiebedrijf van de Geest potplanten wordt inmiddels geleid door zijn zoon Dirk en dochter Esther. Dick is degene die het energie technische gedeelte, waaronder het gebruik van de Trias aardwarmte, inregelt. 

Zo’n 4 hectare Phalaenopsis, orchideeën, groeien inmiddels mede dankzij de inzet van aardwarmte van Trias Westland. “Aardwarmte heeft deels iets magisch én het is aanwezig in de aarde, diep in de grond. We kunnen het gebruiken om onze kassen duurzaam te verwarmen. Dat is mooi.” Precies in de 3 maanden dat we nu aardwarmte gebruiken zaten de heetste dagen van de eeuw. Het was dan ook geen makkelijke start om de warmte goed in te passen in het energiesysteem. Dat lastige heeft meer te maken met het extra uitkoelen. Van Geest gebruikt de aardwarmte als aanvulling op het bestaande energiesysteem en koelt de warmte na gebruik zoveel mogelijk af via de inzet van een warmtepomp. 

van geest.jpg
 

Terug leveren op lage temperatuur
“We hebben aardwarmte ingepast in ons bestaande energiesysteem. De sport is dat de warmtepomp niet 100% hoeft te draaien voor de koeling. We willen extra uitkoelen tot 15 graden, dat kan en lukt ons ook. Het heeft alleen wat inregeltijd nodig, stabiel weer en een stabiele aanvoer van de Trias. De meeste deelnemers leveren op een hogere temperatuur terug. Door onze lagere retourtemperatuur wordt deze over het geheel ook lager. En hoewel een halve megawatt niet zo veel voorstelt ten opzichte van de twintig die er is, voor de SDE+-subsidie is het een winst. Als iedereen dat zou doen dan levert het wel wat op.”

Ik kijk er naar uit hoe we straks als warmtecoöperatie onderling met elkaar warmte gaan verhandelen. Waarbij als de een te kort heeft de ander aan kan vullen door middel van wat deze over heeft. Het wordt een uitdaging om dat handen en voeten te geven in de winter en zomer. Het is uiteindelijk voor de bron ook het beste als we daar continu de maximale capaciteit uit halen. Dat moet eigenlijk het verschil maken. De toepassing van een warmtepomp helpt, maar het belangrijkste is voor Trias zelf is alle warmte te benutten en met goede afkoeling terug te leveren. 

vangeest 2.jpg